lördag 2 februari 2008

Indisk Kycklingsoppa

Receptet kommer från «Taffel.se»
Receptmakare: Isobel Hadleuy Kamptz
Jag är förvisso inte indier, och eftersom det är jag som komponerat soppan är den som mest indo-ish. Men klar anti-neutrofil-effekt. Nigellafrön och de andra fröna hittar du på Taj Mahal eller Govindas i Stockholm.

Portioner: 2

Ingredienser*
1 näve hackad morot*
1 lök
1 klyfta vitlök
2 stjälkar selleri
1 l kycklingbuljong
2 kycklingfiléer
½ msk vardera av nigellafrön, bockhornsklöver och svarta senapsfrön
1 citron
50 g smör

Gör så här:
Skala och tärna morötterna. Hacka lök, vitlök och selleri. Tärna kycklingfiléerna. Rosta kryddorna i torr panna å medelvärme tills senapskornen byter färg och poppar vildsint. Lägg åt sidan.
Fräs morötterna i lite av smöret i ca 10 minuter på medelvärme. Vänd ner i lökhacket och fräs ytterligare en minut.
Vänd ner i kryddor och buljong och koka upp. Lägg i smöret i bitar och låt alltihop puttra i ca 5 minuter.
Lägg ner kycklingbitarna och sjud ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med pressad citron och salt.

/Jessica
gott gott - jag brukar dubbel sats och frysa in för att kunna ta med till lunch på jobbet

* egentligen är receptet med 3 potatisar istället för morötter och även 1/2 msk korianderfrön - men det tycker jag inte om så det har jag tagit bort.

Yoghurtsås med vitlök och bockhornsklöver

Receptet kommer från «Taffel.se»
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Blad av bockhornsklöver ger en fyllig valnötsmak åt den runda yoghurten. Det är nästan lite magiskt för när du först smakar av yoghurten kommer du att fnysa åt den tama smaken. Men vänta du bara! När den får dra ett tag växer smakerna exponentiellt. Friskt tillbehör till stekt fisk eller med stekta grönsaker som auberginer. Om du inte har bockhornsklöver blir såsen god med 1/2 dl finhackade valnötskärnor. Fräs dem då tillsammans med vitlöken tills de precis fått en aning färg.

Ingredienser
2 vitlöksklyftor
1/2 dl god olivolja
1 1/2 msk torkad bockhornsklöverblad (methi)
4 dl tjock yoghurt (10%)
ev 1/2 tsk krossad torkad chili
1/3 tsk salt

Gör så här:
Hacka vitlöksklyftorna fint. Hetta upp dem tillsammans med oljan. Fräs tills de mjuknat. Smula ner bockhornsklöver och chilin. Rör om. Fräs 1/2 minut. Dra omedelbart kastrullen av plattan om det blir för varmt.
Vänd ner kryddoljan i yoghurten och rör om försiktigt. Smaka av med salt. Låt dra i minst 1/2 timme.

Anm - Den här såsen var supersmaskig till Lax i ugn. Jag rekommenderar starkt denna. PS jag har tagit bort sockret som annars ingår i receptet. DS
/Jessica

Ugnsbakade rödbetor med timjan

Receptet kommer från «årstidernas webbsida»

4 portioner

Ingredienser

600 gr rödbetor, 4-5 timjankvistar, salt och peppar, olivolja,

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 gr. Skala rödbetorna tunt, tunt med en skarp skalkniv eller potatisskalare, som inte tar för mycket av skalet. Tar man bort för mycket av skalet förlorar betorna en del av sin saft. Vänd ihop dem med hackad eller smulad timjan, kryddor och lite olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form. Stek dem mitt i ugnen ca 45 minuter. Stick i dem med steknål eller en skarp kniv och se om de är färdiga; stek annars ytterligare 5-10 minuter. Man kan gärna servera en kall crème fraichesås till, som smaksatts med pressad vitlök och peppar.

Stekt näbbgädda med persilja och citron

Receptet kommer från «årstidernas webbsida»

4 personer

ingredienser
800g färska näbbgäddor i passande bitar (8-12 cm), rågmjöl, citron, olja/smör till stekning,

Gör så här:
Fyll näbbgäddorna med lite persilja, vänd dem i rågmjöl, krydda med salt och peppar och stek dem i olja/smör i 3-4 min. Servera med ugnsrostade grönsaker till.

fredag 1 februari 2008

Veckomatsedel - 3 - 2008


Nästan alla middagsrecept och en del luncher kommer från böckerna: ”Våra Bästa GI-recept” och ”GI in the City” med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson

MÅNDAG
Frukost: Äggröra med tomat och basilika (från iTrims receptsida)
Lunch: Rökta laxrullar med ”småost” (keso- och gräslöksröra) och sallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Kycklingwok

TISDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrö
Lunch: Omelett med champinjoner, rödlök och tomat
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Fröpanerad rödspätta

ONSDAG
Frukost: Omelett med skinka, purjolök och svartpeppar
Lunch: Varmrökt makrill med sallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Italienska köttbullar

TORSDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med mandelkross
Lunch: Tonfisksallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Kycklingfrikassé

FREDAG
Frukost: Omelett med sparris
Lunch: Skinkrullar med ”småost” och sallad
Mellanmål: Valfri frukt blandad med 1 dl keso
Middag: Sesamlax

LÖRDAG
Frukost: Mangosmoothie med linfrö
Lunch: Paprikasallad med rökt lax
Mellanmål: Makrill i tomatsås
Middag: Kalvfärsbiffar

SÖNDAG
Frukost: Jordgubbs- och blodgrapesallad
Lunch: Kebabsallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Räkgryta med chili och aioli

Glöm inte dricka 2,5 liter vatten per dag – minst!

torsdag 31 januari 2008

Hallon- och kardemummamuffins

(det är nästan samma recept som äppelmuffins)

10 stora muffins

2 1/2 dl fint sammalt dinkelmjöl (brukar man hitta i hälsokostbutiker)
2 dl sojamjöl
1 dl finmalda mandlar
1/2 dl havrekli
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
1 dl vatten
3 msk smält smör
3 dl filmjölk
150g hallon - gärna halvfrusna

(Kan varieras med blåbär eller svarta vinbär)

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg, vatten, smält smör och filmjölk och rör ned det bland de torra ingredienserna.
Arbeta samman till en jämn smet och vänd försiktigt ned bären så att de inte mosas sönder för mycket.
Fördela smeten i smorda muffinsformar.
Grädda i 175°, ca 25 min. Grädda tills de får fin färg. Prova med sticka om du är osäker. (Den ska inte bli kladdig)

Obs! Glöm inte att, bara för att dessa muffins har ett lågt GI-värde så kan du inte äta för mycket... Men om du ska gå på eller ha kalas och inte kan motstå att smaka, så baka dessa och ta med eller ha hemma i "nödfall"..

/ : )

Äppel- och kanelmuffins

10 stora muffins
2 1/2 dl fint sammalt dinkelmjöl (brukar man hitta i hälsokostbutiker)
2 dl sojamjöl
1/2 dl finmalda mandlar
1/2 dl havrekli
3 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
2 skalade, rivna äpplen
2 ägg
1 dl vatten
3 msk smält smör
2 1/2 dl filmjölk

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser med rivet äpple i en bunke.
Vispa ägg, vatten, smält smör och filmjölk och rör ned det bland de torra ingredienserna.
Fördela smeten i smorda muffinsformar.
Grädda i 170°, ca 20 min. Prova med sticka om du är osäker. (Den ska inte bli kladdig)

Obs! Glöm inte att, bara för att dessa muffins har ett lågt GI-värde så kan du inte äta för mycket... Men om du ska gå på eller ha kalas och inte kan motstå att smaka, så baka dessa och ta med eller ha hemma i "nödfall"..

/ : )

Frisk äppeldessert

Inspirerat fr Leva & Bo nr 1-2008

Denna efterrätt måste serveras direkt.

4 portioner
3 röda äpplen
1/2 dl limoncello, italiensk citronlikör
12 pepparkakor
1 dl naturell yoghurt

Gör så här:
Smula sönder papparkakorna och lägg i botten på fyra höga glas.
Tärna äpplena och blanda med citronlikören i en egen skål.
Fördela blandningen i glasen och toppa med en klick yoghurt och citronmeliss.

Parmesanknytten med skagenröra

Superdupergod. Och kan enkelt förberedas innan.
Receptet är inspirerat fr Mersmak nr 1-2008

4 portioner
12msk riven parmesanost
350g frysta räkor, med skal (och sedan skalade)
100 g kallrökt skivad lax, i bitar
1/2 finhackad rödlök
1 msk majonäs (egengjord)
2 msk crème fraiche
3 dl finhackad sallad
1 msk gräslök - finhackad
dill till dekoration

Gör så här:
Hetta upp en teflonpanna och bred ut 3 msk parmesanost. Se till att det blir en rund plätt. När parmesanplätten börjar bli lite brun i kanterna vänder du snabbt på den och drar av plattan så att den stelnar lite. Tag fram ett glas och lägg den fortf mjuka parmesanplätten över det uppochnedvända glaset. Använd ett annat likadant glas att trycka ned kanterna och låt stelna. Och nästa plätt...

Skala räkorna (spara några till dekoration) hacka laxen och rödlöken. Blanda med crème fraiche, majonäs och gräslök. Varva sallad och skagenröran och toppa med några räkor och dillkvistar.

Perfekt förrätt.

Rökt lax med curry och äpple

4 portioner
300 g kallrökt lax
1 gul lök, finhackad
1 tsk curry (byt gärna ut mot röd currypasta om du har det hemma)
2 äpplen, skalade och hackade i tärningar
1 dl Crème fraiche
1 dl vatten
salt och vitpeppar

Gör så här:

Förbered salladen innan du gör currylaxen. Hetta upp en torr stekpanna och rosta pumpafröna så att de får lite färg. Dela plommontomaterna på längden, blanda med machésallad och de rostade pumpafröna.
Tärna upp laxen. Fräs lök och äpple i lite olja tillsammans med curry. Tillsätt Crème fraiche och vatten. Småkoka i fem minuter. Avsluta med att tillsätta laxen i pannan. Låt laxen bara värmas en stund, värmer du för länge blir laxen lätt seg och trist.


Mumsfillibabba!

onsdag 30 januari 2008

Ej recept - men lite pepping i vintermörkret!

Fantastiskt! Wow! Halleluja!

Jag är lycklig... Jag skulle handla jeans för första gången på flera år, nu - idag - på lunchen, och gick därför till Levis Store... För mig är, har det alltid varit, en fruktansvärd upplevelse att stå där i det trånga lilla omklädningsrummet och försöka sätta på sig någonting man står ut med... Men idag var det en härlig upplevelse. Hon frågade mig om storlek (jag hade 36 sist jag köpte jeans) och jag tänkte lite snabbt att kanske, kanske, har jag lyckats komma ner till 32. Så jag provade ett par - och såg såklart inte klok ut!

För det var för stor storlek!!!

Jag bad om en 31a...men den var också för stor!!! Det blev en 30 och jag blev så lycklig att jag köpte ett par jeans till i en annan modell - för det blev ju inte förskräckligt, det blev ju faktiskt snyggt.

Hurra för mig och alla mina uppoffringar!!! Det lönar sig att stå ut.

Kram och pepping till alla som är på väg att ge upp - gör inte det.



/Jessica
I sommar är det jag som köper en bikini!