onsdag 28 januari 2009

Skinkrulader med keso och gräslöksröra

Ingredienser - 4 portioner
8 skivor rökt skinka ( stora skinkskivor)
olivolja
1 vitlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
1 burk keso
salt och svartpeppar

Gör så här - när du vill ha kalla rulader: (tar ca 10 minuter)
Lägg ut skinkan och pensla med olivolja, salta och peppra. Strö över keso, gräslök och vitlök och rulla ihop till rulader. Servera med valfri sallad.

Gör så här - om du vill testa på att värma ruladerna: (tar ca 1 timme)
Knyt om med hushållssnöre eller fäst med tandpetare runt ruladerna. Tillsätt 1 gul lök och 1 vitlök, finhackade, och fräs utan att det tar färg.
Lägg i ruladerna och bryn dem lite lätt runt om. Voila - färdigt.

Ett bra tips att servera till ruladerna, kalla som varma, är ugnsbakade tomater eller en enkel sallad.

Rostbiff med tomat, rödlök och machesallad

Ingredienser - 2 portioner
Skivad rostbiff (en handflata/person)
1/2 rödlök, skivad i halvmånar
1 st avocado, tärnad
5 st coctailtomater, kläm så att tomaterna öppnar sig och kärnhuset kläms ut
1 st röd paprika, fint strimlad (ett tips är att använda osthyveln)
1 påse Machésallad
1 burk keso

Extrapiff
*2 st skivor ananas (på burk)

Gör så här:
Börja med att klämma ut coctailtomaternas innehåll. Blanda samman machésallad, tomaterna, paprikan och löken.
Fördela på tallrikar och lägg avocadotärningar, rostbiff, keso - och för de som vill ha lite extra piff, ananasen - ovanpå.

Smaskelibasker!

Paprikasallad med rökt lax

Ingredienser - 4 portioner
1 påse spenat
2 st tomater, urkärnade och klyftade
2 st röd paprika, strimlad
2 st gul paprika
1/2 st rödlök
rökt lax (en handflata

Gör så här:
Skär tomater och paprika i skivor och finhacka löken. Lägg spenaten i botten och varva sedan tomat och paprika. Skär den rökta laxen i långa stråk och lägg över salladsblandningen. Strö över finhackad lök och häll över valfri dressing.

Parmalindad kyckling med auberginechips

Ingredienser - 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 dl trattkantareller, smått skivad
1 dl skogschampinjoner, smått skivad
1/2 dl basilika, hackad
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
salt och svartpeppar
ca 8 skivor parmaskinka
tandpetare

Auberginechips – gör så här:
Skiva två aubergine i tunna skivor och lägg på plåt med smörpapper. Spraya lite (eller pensla) olivolja och salta. 15-20 min på 250°, beroende på tjockleken på skivorna. Sänk värmen till 150° och fortsätt rosta tills du får dem så knapriga du vill ha dem.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Banka ut kycklingfiléerna en aning med hjälp av en kavel. Bryn svamp, lök och vitlök i ca 5 minuter. Fördela svamp- och lökblandningen tillsammans med basilikan på kycklingfiléerna och salta och peppra efter smak. Rulla ihop kycklingfiléerna och använd två st skivor parmaskinka per filé. Fäst allt med hjälp av tandpetare.
Ställ in formen i ca 25 minuter eller tills kycklingen är färdig - dvs genomstekt.

Mumsigt!

tisdag 27 januari 2009

Oxfilé med västerbottenquinoa och svamp

Ingredienser - 4 portioner
1 påse torkad svamp (ex karljohans)
3 dl quinoa
6 dl vatten
salt
1 liten gul squash
olivolja
4 blad savoykål
1 msk hackad färsk timjan
svartpeppar
600 g oxfilé
1 dl riven västerbottenost

Gör så här:
Lägg karljohanssvampen (eller valfri annan svamp) i blöt i ca 30 minuter. Skölj quinoan noga coh koka i lättsaltat vatten i 13-14 minuter.
Skiva squashen tunt och stek den i olivolkja i någon minut per sida. lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.
Ta upp svampen och kram a ur vätskan. Stek svampen i lite olicolja i en stekpanna i ca 5 minuter. Skär savoykålen i mindre bitar coh stek tillsammans med svampen inågon minut. häll på balsamvinäger och rör om. Tillsätt kokt quinoa och timjan och smaka av med salt och svartpeppar. Stäl låt sidan.
Sjär oxfilén i 2 cm tjocka skivor och stek i lite olivolja 3-4 minuter per sida. Strö på salt och svartpeppar.
Tillsätt ricen västerbottenost till quinoablandningen och fördela blandningen på fyra tallrikar. toppa med några skivor oxfilé och squashskivor.

Mumsa lugnt!

Skagensallad med avokado

Ingredienser - 2 portioner
1 dl crème fraiche
1 msk majonäs
1 tsk senap (gärna dijon)
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
100 g skalade räckor
100 g kräftstjärtar (eller kallrökt lax)
salt och peppar
avokado

Gör så här:
Blanda crème fraiche, majonäs, senap och örer i en bunke, Hacka räckor och kräftstjärtar och blanda med röran. Smaka av med salt och peppar. Skala och skär avokadon i bitar. Fördela avocadobitarna på tallrikar, lägga skagenröran ovanpå och toppa med rosade pumpafrön.

Veckomatsedel - 3 - 2009

MÅNDAG
Frukost: Keso med fruktsallad
Lunch: Laxrulader med sockerärtor, minimorötter och champinjoner
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Orientaliska kycklingbullar

TISDAG
Frukost: Äggröra med tomat och basilika
Lunch: Tomatsoppa med champinjoner och alfagroddar
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Räk- och avokadosallad

ONSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrö
Lunch: Skagensallad med avokado
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Pinjenötbiffar med ugnsrostad paprika

TORSDAG
Frukost: Omelett med skinka, purjolök och svartpeppar
Lunch: Paprikasallad med rökt lax
Mellanmål: Valfri frukt blandad med 1 dl keso
Middag: Parmalindad kyckling med auberginchips

FREDAG
Frukost: Keso med fruktsallad (från iTrims receptsida)
Lunch: Rostbiff med tomat, rödlök och machesallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Grillad hälleflundra med currysquash

LÖRDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med mandelkross
Lunch: Skinkrulader med keso och gräslöksröra
Mellanmål: Makrill i tomatsås
Middag: Oxfilé med västerbottenquinoa och svamp

SÖNDAG
Frukost: Champinjonomelett med rödlök och paprika
Lunch: Caesarsallad, välj mellan kyckling eller scampi
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Salladsfångade hamburgare

Glöm inte dricka 2,5 liter vatten per dag – minst!

Glöm heller inte att ta en extra promenad runt kvarteret innan jobbet, på lunchen och efter jobbet. Då har du gått in minst 3000 steg.

Orientaliska kycklingbullar

Ingredienser - 4 portioner
4 kycklingfiléer
2 msk färsk riven ingfära
1 röd chilifrukt, fint hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk japansk soja
2 msk sesamfrön

Gör så här:
Stoppa kycklingfiléerna i en matberedare och mixa till en färs. Lägg över i en bunke och tillsätt ingefära, chili, vitlök, ägg, salt och peppar. Blanda ihop och trä upp färsen på spett och rulla i sesamfrön. Grilla i ugn ca 15 minuter tills kycklingen är genomstekt.

Smarrigt värre!

Het kycklingsoppa

Ingredienser - 4 portioner
2 kycklingfiléer - ca 300-400g

2 liter hönsbuljong
1 tsk torkad chilipeppar
1 tsk japansk soja
1 msk finhackad färsk ingefära
1 dl finstrimlad purjolök
2 dl finstrimlad romansallad

Gör så här:
Finstrimla och förstek kycklingen. Dela upp kycklingen och lägg i botten på skålar tillsammans med purjolök och romansallad.
Värm buljongen försiktigt, till ca 1 1/4 liter av vätskan återstår. Tillsätt chili, soja och ingefära och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Häll upp soppan över kycklingen och servera på en gång.

Wow pow!

Puttanescagryta med kalamataoliver

Ingredienser - 4 portioner
Valfri fisk, 800 g - exempel gös, sej eller torsk

2 vitlöksklyftor
1 torkad chilifrukt - röd
2 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 burk hela tomater
1 dl sockerärtor
salt och svartpeppar

Gör så här:
Tag en djup stekpanna eller gryta. Stek den finhackade vitlöken och chilin i oljan.
Häll i kapris, oliver och tomater. Salta och peppra. Låt koka i 10 minuter. lägg i sockerärtorna och koka i ytterligare 3 minuter.
Lägg ner fiskfiléerna försiktigt och puttra på svag värme - under lock - i 5 minuter. Vänd på filéerna och koka vidare 5 minuter.

Mumsfilibaba!

Grillad hälleflundra med currysquash

Ingredienser - 4 portioner
4 bitar hälleflundra ca 150g st

1 msk olivolja
2 msk röd currypasta
1 finhackad silverlök
4 strimlade salladslökar
1 liten squash, tärnad
2 äpplen - gärna granny smith
1/2 dl hackad dill
1/2 dl vitt vin
1 dl créme fraîche
salt och krossad svartpeppar

Gör så här:
Förgrilla hälleflundran och värm färdigt i ugnsfast form. Ca 7 min i 150°.
Stek silverlöken i olja och curry tills den börjar att bli genomskinlig.
Tillsätt äpple och squash och när dessa börjar ta färg häll i vin och créme fraîche.
Låt koka upp, tillsätt dill, salt och krossad svartpeppar.
Lägg upp currysquashen i djup tallrik med hälleflundran på. Toppa med pumpafrön.

Smarrigt.