måndag 8 december 2008

Min egen julbufféstrategi

Nu kommer det – julbufféernas tid eller ”jag har hamnat i fett- och socker-helvetet”.

Helt plötsligt - har det gått sju månader sedan jag skrev sist. Jag förstår inte vart tiden har tagit vägen. Och nu är det snart jul och julbord och julbufféerna dukas upp. Även om jag idag äter normalt tänker jag inte lägga på mig ett endaste kilo under jul och nyår. Så jag tog fram förra årets julstrategi och läste igenom - den funkar fortfarande. Så här gjorde jag förra året och så här tänker jag göra i år.

Här kommer min julbufféstrategi.

Jag vet att jag inte kommer orka gagga om att jag ”ska gå ned i vikt/hålla vikten” så jag lägger upp min strategi på följande sätt:
1) Hittar på att jag är laktosintollerant (räddar mig fr många ”tunga” för-, varm- och efterrätter…)
2) Förbereder mig på 10000 extra steg – det är ungefär 1,5 timmes promenad.
3) Om jag inte kan köra nolltollerans – dvs total smalmatsvariant - så kör jag teskedsprincipen. Endast en tesked av det ”göttaste”.
4) Fortfarande gäller tallriksmodellen: 25% protein, 25% kolhydrater och 50% grönsaker/vegetariskt. Jag bryr mig inte så mycket om fettet, utan håller mig till tallriksmodellen. Och bara en tallrik – varmrätt. Så får jag unna mig antingen förrätt eller efterrätt.

Ät långsamt och njut av varenda tugga. Det är du värd.

Julbufféstrategi - Vad kan jag äta?

Glöm inte bort att bara ta en tallrik. Börja därför att fylla tallriken med det du får äta. Tag sedan och lägg på teskedsportioner av det ”andra” om du får plats med mer.

HELT OK ATT ÄTA
Kallrökt oxfilé
Varmrökt hjort eller annat vilt
Julskinka (skär bort de värsta fettstrimmorna)
Kalkonbröst
Varmrökt lax
Varmrökt makrill
Ägghalvor med rom (peta bort gulan och undvik tubkaviar som innehåller mycket socker)

Potatissallad gjord med olivolja (undvik potatissallad gjord på tubmajonnäs – den innehåller nämligen socker)

Brunkål
Rödkål
Jordärtskocksgratäng

Knäckebröd, Vörtbröd, Kavring (Hoppa över smöret och ta en skiva ost på)

Yoghurtbaserade såser är toppen

Dessert – Var sparsam – julen är lång…
Mörk choklad – minst 70% kakao
Torkad frukt/nötter
Dadel/päronsallad m. ädelost och hackade valnötter
Fruktsalsa


TESKEDSPORTIONER
Sill – gäller all sill (senapssill, klassisk inlagd sill, citron- och svartpepparmarinerad sill, saffranssill, kanel och lingonsill samt dragonsill)
Sillsallad
Gravad lax med hovmästarsås
Kallrökt lax
Laxmousse (rökt och gravad)
Cognacsgravad lax och rökt lax

Senap – undvik eftersom det är mycket socker i senap

Prinskorv
Köttbullar
Revbensspjäll
Leverkorv
Salamikorvar/Chorizosalami/Tryffelsalami
Janssons frestelse
Potatisgratäng

Rödbetssallad

Lantpaté
Julpaté
Pressylta
Edamerost/Västerbotten

Risgrynsgröt m. saftsås
Julgodis/godis
Äggost med varma björnbär
Ris á la malta
Panacotta med tillbehör


Glöm inte bort att det är en kort period av ditt liv som du går ned i vikt och då måste du vara fokuserad och noggrann. När du senare ”bara” ska behålla din vikt kommer du att kunna göra fler avstick i din mathållning.

Kämpa på – kan jag, kan du!