måndag 16 juli 2007

Stinas småost

eller keso- och gräslöksröra.

Min farmor brukade göra egen småost (färskost idag kallad) på silad fil, men sedan Keson kom gick det mycket snabbare att använda sig av den. Knepet är att keson skall frysas in och när man tinar upp den ska man röra runt och mosa kesoröran, innan den är färdigtinad, så att den blir småkornig. Kan användas istället för smör - jättegott pålägg.

Gör så här:
Tag ett lager keso i en bunke och strö över nyklippt gräslök och salta lite. Gör så lager efter lager tills keson är slut. Blanda sedan allt och häll tillbaka i keso-burken. Frys in. Tina upp dagen efter och innan keson är färdigtinad - rör om - mosa den försiktigt så att den blir småkornig. Nu är den färdig att användas. Förvaras i kylskåp - håller lite mer än en vecka beroende på kylan.


Hur gör man en smoothie?

Så här gör jag, men det finns så många olika sätt att göra det på:
Jag är dessutom Laktosintolerant vilket betyder att jag inte alltid får tag på rätt produkter.

Grundsmoothie 1 - tunnare
2 dl yoghurt
1 dl mjölk (kan ersättas med vatten)
(istärningar – om du inte använder frysta bär/frukter)

1 dl valfritt – bär och frukter
___________________________________________________

Grundsmoothie 2 - tjockare
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 msk linfrö (behöver inte användas – men det är gott)
(istärningar – om du inte använder frysta bär/frukter)

1,5 dl valfritt – bär
___________________________________________________

Lägg allt i en mixer eller använd stavmixer och mixa allt till en jämn konsistens. Häll upp i ett stort glas.



Blandningar:
Jordgubbar och 4 myntablad (hämtat fr ”GI IN THE CITY”)
Jordgubbar och 3 klyftor blodgrape
Blåbär och 1 tsk citronsaft (hämtat fr ”GI IN THE CITY”)
Blåbär och 1 tsk mandelspån
Hallon endast
Hallon och mango (hälften var)
Hallon och björnbär (hälften var)

Eller ta det som du är sugen på.

Lycka till!




Indisk kycklinggryta – 4 portioner

Receptet är hämtat från ”GI IN THE CITY” av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.

4 kycklingfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 litet blomkålsstånd
olivolja
1 msk curry (anm. jag brukar byta ut med samma mängd currypasta)
2 tsk spiskummin (anm. ibland har jag inte med denna krydda)
1 burk krossade tomater (anm. Jag brukar använda smaksatt)
8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl rostade solrosfrön

Tillbehör:
Grekisk eller turkisk yoghurt

Skär kycklingfiléerna i mindre biter. Hacka löken och finhacka vitlöken. Skär lagom stora blomkålsbuketter. Hetta upp en stekpanna eller en gryta och bryn kycklingfiléerna i lite olivolja så att de får färg.

Tillsätt lök, vitlök, curry och spiskummin och rör om. Häll på krossade tomater och buljong och låt koka i ca 15 minuter. Lägg i blomkålsbuketterna och låt koka i ytterligare 2 minuter.

Strö över rostade solrosfrön och servera med grekisk eller turkisk yoghurt.