fredag 21 december 2007

Ugnsgratinerade cocktailtomater med fetaost och rödlök

Mängden anpassas efter antalet gäster.

Sätt ugnen på 250° grill. Ringla lite olivolja i botten av en ugnsform/eller plåt och lägg cocktailtomaterna, den skivade löken och fetaosten i en ugnssäker form. Ringla över olivoljan. Grilla i ugnen 4-6 minuter.

Gott till julbordet, kött- och fågelrätter.

/Mums.

Gudomlig Provencalsk Grönsaksgratäng

Perfekt att ha nu till julbordet - istället för Jansson.

Receptet ger 4 portioner
1 st zucchini
8st plommontomater (eller cocktailtomater)
2 nävar harricot vertes
1 st silverlök
2 st vitlöksklyftor (Jag brukar lägga i 2 extra...)
1 kruka färsk basilika
1/2 kruka färsk timjan
5 st ägg
1/2 dl riven ost, stark (vill du inte bli "slimmad" så lägg till 1/2 dl)
salta och peppra efter smak


Tillagning:

1. Skala och hacka lök och vitlök, stek dem mjuka i olivolja. Hacka örterna. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skiva zucchini och tomat i 1/2 cm tjocka skivor. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager zucchini, haricot vertes och tomat i botten, varva sedan sorterna. Lägg på den brynta löken och häll över hälften av örterna salt och peppar. Fortsätt att varva resten.

3. Knäck äggen, salta och peppra och lägg i resten av örterna. Vispa äggen lätt och häll över grönsakerna, grädda i ugnen ca 60 minuter. Äts ljummen eller varm.

Ät och njut!

Go' Jul