torsdag 21 juni 2007

Grillad älgfärslimpa med auberginechips

Det går lika bra med nötfärs men den är ngt fetare.
Skiva en aubergine i tunna skivor och lägg på plåt med smörpapper. Spraya lite olivolja och salta. 15-20 min på 250°, beroende på tjockleken på skivorna. Sänk värmen till 150° och fortsätt rosta tills du får dem så knapriga du vill ha dem.
Finhacka rödlök, paprika och tomat. Väldigt smått. Blanda ihop med färs och ägg. Rulla ihop och lägg i folie. Grilla en stund tills den blivit en aning fastare. Ta ur älgfärslimpan ur foliet och grilla tills den är genomstekt.
Servera en sallad till.

Har du inte möjlighet till att grilla kan du göra älgfärslimpan i ugn - 225° och cirka 35-45 minuter.

Piffa upp en sallad!

Tag vanlig grönsallad. Mixa med basilikablad, grovhackad ruccola och solrosskott.
Skiva rödlök, purjolök, gurka och paprika tunt i halvmånar. Använd flera färger på paprikan.
Tillsätt - efter smak - tomater, champinjoner, sockerärtor, rädisor, sparris - gul eller grön.

Piffen - hetta upp en panna och släng i några nötter. Pannan bör vara torr. Jag brukar blanda pinjenötter, valnötter och cashewnötter som jag krossar lite lätt. Skaka på pannan hela tiden så att de inte bräns. När de börjar få lite färg häller du dem över din sallad.

Tillför:
Tonfisk, grillad eller bara på burk
Rökt lax
Rökt kalkon i skivor
Rökt skinka - finns så många olika sorter
Kyckling - stekt, grillad
Rostbiff
osv

Sesamkyckling med champinjoner och sockerärtor

Stek eller grilla kycklingfiléerna som du rullat i sesamfrön och saltat och pepprat.
Skiva champinjoner och förstek i teflonpanna tillsammans med finhackad vitlök och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar och rikligt med paprikakrydda. Häll i sockerärtorna innan champinjonerna börjat att mjukna.
Servera med sallad.

Tomatsoppa med lax och vattenkastanj

Superenkelt.
Tag fram en burk krossad tomat och häll i en kastrull. Salta, peppra och lägg i de örter du vill. Tex timjan, basilika, rosmarin. Lägg i laxfilén, fryst, i botten och koka upp tills laxen känns klar.
När laxen börjar att mjukna lägger du i några champinjoner, hela, och skivade vattenkastanjer (finns på burk). När laxen är klar - är middagen klar.

Grillad kyckling med Squashplättar

Marinera och grilla eller stek kycklingen på valfritt sätt. Servera med squashplättar.

Riv squash och skiva en paprika tunt och blanda med en äggula, salt och peppar.
Stek på hög värme i olivolja, eller bred ut plättarna på ugnssäker form och grädda på 250° i ca 15-20 minuter. Jag gillar när de är knapriga, så jag brukar stänga av ugnen ungefär när jag tycker de är färdiga och låta dem knapra till sig på eftervärmen.
Servera med en sallad till.

Omelett med skinka och coctailtomat

Ta tre ägg, men bara en äggula och vispa i en skål. Salta lite.
Fyra skinkskivor klipper jag ned direkt i äggsmeten och rör om.
Tre coctailtomater skär jag i småbitar och häller allt i en varm panna.
Stek långsamt tills den blir gyllenbrun under och äggvitan är fast.
Jag viker den dubbel när jag lägger upp på tallrik och serverar med en liten sallad.

Omelettkombinationer
Haricot Vertes och svartpeppar
Rödlök och tomat
Skinka och tomat
Kalkon och silverlöl
Champinjoner och purjolök
Sardeller och vitlök
Sparris och coctailtomat
Paprika och tomat