onsdag 12 mars 2008

Veckomatsedel - 8 - 2008


Nästan alla middagsrecept och en del luncher kommer från böckerna: ”Våra Bästa GI-recept” och ”GI in the City” med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson

MÅNDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrön
Lunch: Äggsallad med varmrökt makrillfilé
Mellanmål: 5 cm gurka, 1/2 paprika och 200g grönsaksjuice
Middag: Caesarsallad

TISDAG
Frukost: Omelett med 3 hackade cocktailtomater och basilika
Lunch: Stekt kyckling med squash- och champinjon-sallad
Mellanmål: 2dl keso blandat med finhackad röd paprika, gräslök och salt
Middag: Scampisallad med mango

ONSDAG
Frukost: Björnbärsmoothie med krossade hasselnötter
Lunch: Tonfisksallad (utan ägg)
Mellanmål: 1 dl ”Stinas småost” och 1 päron
Middag: Lammfärsbiffar med stark palsternack- och morotspytt

TORSDAG
Frukost: Omelett med champinjoner och strimlad rödlök
Lunch: Renskavssallad
Mellanmål: 1 apelsin
Middag: Currykyckling med ugnsrostade paprikor och solrosfrön

FREDAG
Frukost: Fruktsallad på ½ äpple, ½ banan, ½ päron och ½ dl hallon
Lunch: Kebabsallad
Mellanmål: 1 dl keso med finhackad gurka och lite salt
Middag: Fröpanerad röding med knaprig endivesallad

LÖRDAG
Frukost: Hallonsmoothie
Lunch: Grekisk feta- och spenatpaj
Mellanmål: 1 äpple lite blandade nötter
Middag: Viltgryta med svamp och linser

SÖNDAG
Frukost: Omelett med rökt skinka i strimlor och dragon
Lunch: Nürnbergerkorv med ägg och provençalsk grönsaksgratäng
Mellanmål: Päron och lite nötter
Middag: Sejbiffar med varm grönsakssallad

Glöm inte att dricka minst 2,5 liter vatten per dag.

Snabb wok -1 person

Oljekrydda att woka i:
1 msk soja
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 finfinhackad vitlök
salt

Välj antingen kyckling (strimlad) eller scampi (tag bort allt skal) till denna rätt

Grönsaksbas - en näve av vardera:
grovhackad silverlök
grovhackade champinjoner
hela haricot vertes

KYCKLING
Börja med att woka kycklingen i oljekryddblandningen och ta upp ur wokpannan när den är klar. Använd samma panna och häll i grönsakerna. Låt grönsakerna steka ett par minuter, häll sedan på 1/2 dl vatten och låt koka upp. Efter det lägger du i kycklingen och värmer upp tillsammans med grönsakerna. När kycklingen är varm är rätten klar.

SCAMPI
Börja med att woka grönsakerna i oljekryddblandningen. Låt grönsakerna steka ett par minuter, häll sedan på 1/2 dl vatten och scampin. Låt koka i 1-2 minuter.Klart!

Mums