tisdag 15 januari 2008

Äppelpaj med kanel och kardemumma

Stor pajform – räcker till 8-10 personer

Pajdeg
100 g smör, rumstempererat
2 dl sojamjöl

Fyllning
6 äpplen
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma

1 ägg till pensling

Gör så här
Blanda snabbt ihop smöret och sojamjölet och smeta ut degen i en stor pajform. Pajdegen har en ganska knasig och seg konsistens. Men det smakar super! Förgrädda pajdegen i 15 minuter på 200° (10 minuter om du har varmluft). Tag ut och lägga på tunna äppelklyftor i ringar tills du inte ser botten längre. Pensla med ägg. Blanda kanel och kardemumma och strö över jämt. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Mandelpaj med Hallonfyllning

Ett kanonenkelt recept - kan med fördel förberedas långt innan.

4 personer

Pajdeg
2 dl mald sötmandel
50 g smör - rumstempererad

Fyllning
1/2 dl hårdvispad grädde
2 dl yoghurt naturell
1 dl frysta hallon

Gör så här
Blanda ihop och "smeta" ut degen i fyra ugsnfasta portionsskålar.
Medans du väntar på att ugnen ska bli varm vispar du grädden - riktigt hårt. Vänder försiktigt ned yoghurten och de frysta hallonen. När de frysta hallonen vänds ned i blandningen så stelnar/fryser det till. Låt stå framme.
Sätt in portionsskålarna i 5 minuter på 200°. Tag ut och låt svalna ngn minut. Klicka på hallonfyllningen och toppa med mynta och mandelspån.

MUMS!

Byt-ut-kolhydrat-lista

Vill du veta hur man kan byta ut kolhydrater mot kolhydrater - klicka här»

Veckomatsedel - 1 - 2008


Glöm inte att dricka 2.5 liter vatten/dag

MÅNDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, 2 skinkskivor i strimlor och tre hackade cocktailtomater, salt och peppar
Lunch: Vitlöksfrästa räkor och musslor på romansallad med vinägrette
Mellanmål: 5 cm gurka - hacka upp den smått och blanda med 1 dl keso
Middag:
Köttfärsfylld paprika + valfri sallad

TISDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med linfrön
Lunch: Caesar
sallad - men utan krutongerna
Mellanmål: 2dl keso blandat med finhackad röd paprika, gräslök och salt
Middag:
Lax i tomatsås med vattenkastanj. (se recept)

ONSDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, champinjoner, finhackad röd paprika och strimlad rödlök
Lunch:
Lax i tomatsås... (från middagen igår )
Mellanmål: 2 dl keso med gräslök och lite salt
Middag: Sesamkyckling med champinjoner och sockerärtor + valfri sallad

TORSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med solrosfrön
(se recept)
Lunch: Tonfisksallad (utan ägg)
Mellanmål: 1 päron, 10 valnötter
Middag:
Kebabsallad (se till att lägga upp det färdigstekta köttet på papper och ta bort det mesta av fettet)

FREDAG
Frukost: Fruktsallad på äpple, banan, päron och hallon
Lunch: Sallad med varm currykyckling
Mellanmål: 2 dl keso med finhackad gurka och lite salt
Middag: Rödspätta med sparris, champinjoner och rödlök

LÖRDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, rökt skinka i strimlor och basilika
Lunch: Caesarsallad med räkor (istället för kyckling) - utan brödkrutonger
Mellanmål: 1 äpple lite blandade nötter
Middag:
Älgfärslimpa med auberginechips och sallad

SÖNDAG
Frukost: Hallon och mangosmoothie (se recept)
Lunch: Chili con carne
Mellanmål: Päron och valfria nötter
Middag: Varm rökt makrill med ruccolasallad

Dinkellimpa med äpple och kanel

Receptet kommer från GI in the City - med Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

Dinkellimpa - 2 limpor
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
2 grovt rivna äpplen
3,5 dl vatten
2 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön

Gör så här:
Rör ut jästen i fingervarmt batten. Tillsätt salt, kanel, honung, olivolja, rivna äpplen, linfrö, solrosfrön och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills den lossnar från kanterna i bunken. När man bakar med dinkel ska degen vara ngt lösare än en vanlig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Smörj under tiden en 1,5 liters form med lite olivolja. Ta degen ur bunken och arbeta in det resterande mjölet. Häll degen i formen. Pensla ovansidan med vatten för att få en hård yta och strö lite flingsalt över.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 25 minuter i 225°.

Dinkellimpa

Receptet kommer från GI in the City - med Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

Dinkellimpa - 2 limpor
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
7 dl ljust dinkelsikt
25 g jäst
1 tsk socker (för jäsningen)
6 1/2 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
2 dl dinkelkorn
1 dl solrosfrön

Gör så här:
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en liten grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
Rör ner salt, olivolja, dinkelkorn, solrosfrön, och resten av vattnet. Knåda degen väl och låt jäsa 40 minuter. Häll degen i tv smorda 1 1/2liters brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 10 minuter i 250°, sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter.

Baka GI-bröd

Receptet kommer från "Feminas lilla smala" - bilaga till nr 5, 2005
2 små bröd
2 dl havregryn
2 1/2 dl sammalt grovt rågmjöl
1dl solroskärnor
2 dl sojamjöl
2 dl glutenmjöl
2 tsk salt eller seltin
50 g jäst
ca 5 dl vatten
4 msk kallpressad rapsolja
100 g hackade valnötter

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, utom valnötterna, i en skål. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen i det. Blanda ner degvätskan och oljan bäl bland de torra ingredienserna. Arbeta degen mjuk och smidig. Tillsätt ev lite mer vatten om det är för torrt, men degen ska vara ganska fast. Tillsätt valnötterna och låt jäsa under ren duk i 30 min.

Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela och forma till 2 bröd. Lägg bröden i brödformar, 1 1/2liters, och låt jäsa i 20 min.
Ställ in i nedre delen av 210° varm ugn och grädda i ca 40 min. Låt svalna på galler.

Hittar du inte alla ingredienser i vanliga affären hittar du dem säkert i hälsokostaffären.