tisdag 15 januari 2008

Baka GI-bröd

Receptet kommer från "Feminas lilla smala" - bilaga till nr 5, 2005
2 små bröd
2 dl havregryn
2 1/2 dl sammalt grovt rågmjöl
1dl solroskärnor
2 dl sojamjöl
2 dl glutenmjöl
2 tsk salt eller seltin
50 g jäst
ca 5 dl vatten
4 msk kallpressad rapsolja
100 g hackade valnötter

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, utom valnötterna, i en skål. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen i det. Blanda ner degvätskan och oljan bäl bland de torra ingredienserna. Arbeta degen mjuk och smidig. Tillsätt ev lite mer vatten om det är för torrt, men degen ska vara ganska fast. Tillsätt valnötterna och låt jäsa under ren duk i 30 min.

Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela och forma till 2 bröd. Lägg bröden i brödformar, 1 1/2liters, och låt jäsa i 20 min.
Ställ in i nedre delen av 210° varm ugn och grädda i ca 40 min. Låt svalna på galler.

Hittar du inte alla ingredienser i vanliga affären hittar du dem säkert i hälsokostaffären.

2 kommentarer:

Dela med dig!