lördag 29 januari 2011

Exotisk kokosrisotto


fotoakuten.se

2 portioner

50 min
----
Ingredienser
1 1/4 dl kokosmjölk (120g)
3/4 dl vatten
1-2 tsk röd currypasta
3/4 dl okokt råris (60g)
300 g fryst grönsaksblandning, tex ärtor, majs, paprika. alt, wokgrönsaker
250 g skalade räkor

Gör så här:
  1. Rör ihop kokosmjölk, vatten och currypasta i en kastrull. tillsätt det sköljda riset och koka upp. Lägg på locket och låt puttra på låg värme i 40-45 minuter.
  2. När riset är färdigt, snabbtina de frysta grönsakerna genom att hälla dem i en kasttrull med kokande vatten och sedan hälla bort vattnet omedelbart.
  3. Blanda räkorna med riset så att räkorna blir genomvarma och tillsätt sedan grönsaksblandningen.

----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
"Supersnabbt mellanmål som kan ätas på stående fot."

fredag 28 januari 2011

Kräftsjärtar med avokado och kidneybönor


fotoakuten.se


2 portioner
5-10 min
----
Ingredienser
1 medelstor avokado
1 tomat
60 g sockerärtor
1 rödlök
5 dl kokta eller konserverade kidneybönor (350g)
4 tsk olivolja
4 tsk vinäger
4 tsk citronsaft
2-3 tsk sambal oelek
300 g kräftstjärtar

Gör så här:
Skär avokadon, tomaten och sockerärtorna i bitar.
Hacka löken och blanda sedan grönsakerna med bönorna och kräftsjärtarna.
Rör ihop olja, vinäger, citron och sambal och häll chilivinägretten över salladen.
Servera med en grönsallad om så önskas.
----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
"Optimal snabbmat med alla ingredienser för hälsosam kost: mycket protein i kräftsjärtar och bönor, långsamma kolhydrater, mineraler och antioxidanter i bönorna, bra fett i avokado och olivolja samt sambal oelek som inte bara höjer förbränningen utan även . likt löken, innehåller skyddande fytokemikalier."

torsdag 27 januari 2011

Mellis: Ost med frukt och nötter

1 portion
2 min
----
Ingredienser
40 g hårdost, max 10 procent fett
1/2 paprika
2-3 valnötter
1/2 frukt

Gör så här:
Skär osten och paprikan i stavar.
Servera med nötter och frukt. Ät som plockmat.
----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
"Supersnabbt mellanmål som kan ätas på stående fot."

onsdag 26 januari 2011

Mellis: Yoghurt med bär och nötter

1 portion
2 min
----
Ingredienser
250g osötad lättyoghurt (2,5 dl)
150 g lättkesella (1,5 dl)
150g bär (2,5 dl)
20g nötter, tex 10 hasselnötter

Gör så här:
Blanda lättyoghurten med lättkesellan i en tallrik.
lägg på frysta eller färska bör. toppa med nötter.
----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
"Kombinationen av yoghurt och kesella är en väldigt krämig och möttande grund. Bären ger en lyxig känsla samtidigt som de bidrar med skyddande antioxidanter"

tisdag 25 januari 2011

Mellis: Äpple med keso, mandel och kanel

1 portion
2 min
----
Ingredienser
100g keso (1 dl)
5 hackade mandlar
1/2 finhackat äpple
kanel

Gör så här:
Blanda keson med äpplet i småbitar och hackad mandel.
Toppa med lite kanel.
----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
"Ett ljuvligt mellanmål som mättar bra och ger en liten efterrättskänsla."

måndag 24 januari 2011

Frukost: Havregrynsgröt med bär och ägg

1 portion
5-7 min
----
Ingredienser
1 dl havregryn
2msk psylliumfrön eller linfrön
1-2 dl bär
2 dl mjölk (anm. jag byter ut till Sojamjölk)
2 st kokta ägg (anm. för mig räcker det med ett ägg)

Gör så här:
Koka havregrynsgröten enligt förpackningens anvisningar.
Rör ner psylliumfrön/linfrön. servera med mjölk, bär och två koka ägg.
----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
En mycket mättande frukost med "bra för magen-fiber" och antioxidanter som man står sig länge på.

söndag 23 januari 2011

Spenatqinoa med soltorkade tomater och rökt lax

2 portioner
15-20 min
--------------
Ingredienser:
2 dl okokt quinoa (80g)
200 g spenat, fryst eller färsk
1 grönsaksbuljongtärning (utan härdat fett, läs noga på innehållsförteckningen)
4 soltorkade tomater i olja, i bitar
300 g kallrökt lax i skivor

Gör så här:
Koka spenat och quinoa tillsammans ed buljong. (koktid, se förpackning)
Blanda sedan ned soltorkade tomater.
Servera med lax.

Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
Quinoans långsamma kolhydrater i kombination med omega-3-rik lax hjälper dig att hålla lodsockret på en jämn nivå. De soltorkade tomaterna bidrar med skyddande lykopen och spenaten med hjärn.