måndag 10 september 2007

Balsamdressing

En god dressing till sallader är en enkel vinägrette gjord på
1/4 dl balsamvinäger och
1 dl olja (1/2 dl linolja och 1/2 dl mild olivolja)

1 pressad vitlök
1 msk färska valfria örter – ex timjan, dragon, rosmarin…
Salt och nymalen svartpeppar

Kycklingpytt med squash och palsternacka

Enkelt, enkelt.

1 portion

Förbered med att bryna en finhackad kycklingfilé och krydda med salt och peppar.
Tärna upp 1 palsternacka och stek.
Under tiden tärnar du 10 cm squash och 1/2 gul lök.
När palsternackan börjar att mjukna lägger du i squash och lök och den brynta kycklingen.
Stek på medelvärme tills löken börjar att bli genomstekt.

Servera med en god ruccolasallad till och balsamdressing.

.

Renskavssallad med tomat, rödlök och champinjoner

Så här gör jag min renskavssallad.

Räcker till 2-3 personer

Gör i ordning en grönsallad med
1/2 gul och
1/2 röd paprika
1/2 rödlök skivad i halvmånar
lite gurka eller annat du vill ha i.

Stek renskaven i panna och när renskaven är brynt lägger du i
6-8 grovt hackade champinjoner
1/2 rödlök skivad i halvmånar.
Stek på svag värme tills champinjonerna börjar att mjukna.
Lägg då i 2 tomater smalt skivade med kärnhuset borta. Rör om så att tomaterna hinner ljumna, fördela röran över salladen och ät direkt.

Perfekt dressing till är Dijon-crème-fraîche
Rör ihop
1 msk dijonsenap
2 dl crème-fraîche
och salta

Salladsfångade hamburgare

När man längtar efter en hamburgare så mycket att man inte vet vart man ska ta vägen.

Köp ett stort salladshuvud och tag försiktigt av blad för blad.

Lägg salladsbladet som en skål och lägg i sallad, lök, paprika och vad du vill ha i. Lägg på dressingen och sist hamburgaren. Vik ihop salladen som om det vore ett tunnbröd.

Njut!

"Amerikansk" hamburgerdressing
1 st grundsats aioli
2 krm chilipeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk tomatpuré
2 msk hackad rödlök
1 krm ättika eller 4 finhackade saltgurksskivor
1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser tillsammans med aiolin och så är det färdigt att använda.
Det är på inget sätt en smal dressing - men du vet vad som finns i den - och den har total avsaknad av socker.

Supersmal hamburgerdressing
Rör ihop följande ingredienser och lägg på din hamburgare
2 msk dijonsenap
1 tsk tomatpuré

Lycka till!

.

Rulader - kanonfräsch snabbmat

Perfekt att förbereda ett gäng och ha i kylskåpet.

Rökt skinka
Kalkon
Parma
Serrano
Rökt lax

Röror
Blanda 1dl keso med finhackad rödlök och gräslök. Tryck hårt med en gaffel så att keson blir "krossad". Rör ihop och lägg lite röra på skivan och rulla ihop.

Blanda 1dl keso med finhackad tomat och 5 st hackade pinjenötter. Tryck hårt med en gaffel så att keson blir "krossad" och salta lite. Rör ihop och lägg lite röra på skivan och rulla ihop.

Blanda 1dl keso med finhackad tomat och finhackad basilika. Tryck hårt med en gaffel så att keson blir "krossad" och salta lite. Rör ihop och lägg lite röra på skivan och rulla ihop.

Beroende på hur stora skivor du har räcker röran till 3 - 6 skivor.

Gott även att ha till en grönsallad.

Räk- och chiligryta med aioli

Det här receptet är helt gudomligt gott. Det finns i boken "Våra bästa GI-recept", men jag har gjort om det lite...

4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 1/2 krm ingefära, torkad (eller 2 1/2 cm färsk finhackad ingefära
2 krm chilipeppar (eller 1-2 färska pepparfrukter)
1/2 röd paprika, finhackad
4 msk rapsolja
1 1/2 tsk röd currypasta (eller 2 tsk curry)
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
500 g skalade räkor (blanda vanliga räkor med scampi)
salt och vitpeppar

Gör så här:
Skiva lök, hacka vitlök, (ingefära) paprika och pepparfrukterna. Stek på låg värme i oljan i några minuter. Tillsätt kryddorna och currypastan och rör om. Låt koka ngn minut. Blanda i tomater och vatten och låt koka upp. Sänk värmen och koka i 10 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick aioli till.

Så gott!!!

Aioli - 4 portioner

Aioli 4 portioner
2 äggulor
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Gör så här:
Vispa ihop äggulorna tillsammans med vitlöken, senapen och citronsaften i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar.
Obs blir såsen för tjock så späd den med lite vatten. Och gör gärna såsen dagen innan så blir den mycket lenare i smaken

söndag 9 september 2007

Italienska Köttbullar

4 portioner
500 g köttfärs
1 dl grädde
1 tsk salt
2 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad rödlök
2 msk rivet citronskal
2 msk finhackad färsk dragon
3 msk rökt skinka el stark salami

Tomatsåsen:
1 röd eller gul paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
1 burk krossade tomater
salt, peppar & oregano efter smak

Gör så här
Tomatsåsen: Sätt ugnen på 250º. Dela paprikan i fyra delar och ta ut kärnhuset, rosta paprikabitarna med ovansidan upp i övre delen av ugnen i 15 minuter. Skalet ska bli bränt. Dra av skalet och finhacka paprikan. Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja utan att det tar färg. Häll i vinägern, tomatkrosset och paprikabitarna. Smaksätt med salt, peppar och oregano. Låt koka ihop ca 20 minuter.

Köttbullarna: Blanda ingredienserna till köttbullarna, forma lagom stora bullar och stek i olja på medelvärme tills de är genomstekta. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och servera med kokta haricot vertes.

Nästan för gott - äter lite för mycket av detta istället...

Receptet kommer från GI-mat



Scampi Indienne

4 Portioner
400 g råa oskalade scampistjärtar
( du kan dela upp så att du har hälften scampistjärtar och hälften frysta skalade räkor)
1 purjolök i ringar
5 Små morötter - finhackade
2 paprikor (olika färger) i ringar
4 tomater - hackade
1 hackad gul lök
3 Vitlöksklyftor
2 dl minimjölk
2 dl mini crème fraîche
1/2 dl vitt vin
1 krm cayennepeppar
1 1/2 tsk paprikapulver
1 msk currypasta
1 krm chilipeppar
Salt och peppar

Skär purjolöken i tunna ringar. Finhacka morötterna Skär de olika paprikorna i ringar. Hacka den gula löken och tomaterna. Koka upp mjölk och
crème fraîche och smaksätt med kryddorna och vinet. Låt det småkoka till cirka 4 dl återstår. Lägg ner morötterna och låt koka tills de är halvmjuka. Lägg ner resten av grönsakerna och scampin. Koka tills scampin är genomkokt, cirka fem minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av de andra kryddorna.

Slim: Servera med kokta haricot vertes till.

Oslim:
Servera med thailändskt ris smaksatt med 10 g saffran.


Kantareller!!! Svampfrossa!!!

Här följer tre härliga kantarellrecept av Jens Linder - hämtade från DN 9/9 2007.

Svampsallad med smak av Spanien


4 portioner

4 dl färsk svamp
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 dl majsolja

Dressing
1 tsk paprikapulver
1 msk citron
1/2 tsk salt

Garnering
2 hackade salladslökar
10-12 blad romansallad
1 msk finhackad persilja

Gör så här:
Skär svampen i småbitar. Strimla paprikorna och skär rödlöken i ringar.
Slimvariant - Stek svamp. lök och paprika snabbt i en teflonpanna med hälften rapsolja och hälften smör.
Ursrungsrecept - Värm oljan och fritera svamp, paprika och lök i 1 minut. Ta upp dem och låt rinna av i en sil eller ett durkslag. Spara oljan.
Blanda paprikapulver, citron och salt i en rymlig bunke. Häll på all majsolja.
Lägg upp svampen, lök och paprikan tillsammans med dressingen i en salladsskål.
Garnera med salladslök och salladsblad.
Piffa till med att toppa med lite persilja.



Svampsås terracotta

4 portioner
1 l färsk svamp (cirka 300g)
1 gul lök
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1/2 tsk paprikapulver
2 msk japansk soja
2 dl grädde (ersätt m 1 dl minimjölk och 1 dl mini crème fraîche under slimfasen )
svartpeppar ur kvarn
1 msk pressad citron

Gör så här:
Skär svampen i centimetertjocka skivor och finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smöret tills de blir mjuka och börjar dofta gott.
Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fräs ytterligare ngn minut.
Häll i soja och grädde (eller minimjölk/crème fraîche). Krydda med svartpeppar och citron.
Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av.

Såsen passar både till kött som till stekt fisk. Är helt vegetarisk.


Trattkantarellsoppa med ingefära

4 portioner
1 l vatten
1/2 l trattkantareller eller andra småsvampar
1 l hönsbuljong
1 tsk mörk sesamolja
1 tsk balsamvinäger
2 finstrimlade vitläksklyftor
2 msk finstrimlad färsk ingeföra
1/2 tunnskivad röd chili
1 msk grochackad gräslök

Gör så hör:
Koka upp vatten och kaka svampen i 5 minuter. Häll av vattnet.
Koka därefter upp buljongen och lägg i svampen. Tillsätt sesamolja och balsamvinäger. Sjud i 10 minuter.
Tillsätt vitlök, ingefära, chili och gräslök. Servera.


Smaklig spis.

Hör av er om ni upptäcker några fel på recepten - jag har inte själv hunnit provlaga dessa.

Wok med kyckling, purjo och nötter

Ett något omskrivet recept från DN - DN-KÖKET med Berit Lyregård/Augusti 2007

2 portioner
200 g kycklingfilé
1 tsk färsk riven ingefära
1 msk japansk soja
1 krm sambal oelek
1 msk pressad lime
1 strimlad purjolök
1 liten rödlök
2 dl böngroddar (konserv)
1 dl vattenkastanjer
2-3 msk osaltade cashewnötter

Gör så här:
Skär kycklingköttet i centimeterbreda strimlor. Blanda ingeföra, soja, sambal oelek och pressad lime i en skål och lägg i kycklingbitarna.
Strimla purjolök och rödlök och spola av böngroddarna i kallt vatten. Hacka nötterna grovt.
Hetta upp olja i en wokpanna eller en stor stekpanna. Fräs kycklingbitarna och löken och häll på det som är kvar av marinaden och stek några minuter. Lägg i böngroddarna när kycklingen är genomstekt och låt dem bli varma.
Strö över nötterna och servera. Gör en sallad till på strimlad kål och strimlade morötter.

Äter du inte slimmat kan du ha ris eller nudlar till.