måndag 8 december 2008

Julbufféstrategi - Vad kan jag äta?

Glöm inte bort att bara ta en tallrik. Börja därför att fylla tallriken med det du får äta. Tag sedan och lägg på teskedsportioner av det ”andra” om du får plats med mer.

HELT OK ATT ÄTA
Kallrökt oxfilé
Varmrökt hjort eller annat vilt
Julskinka (skär bort de värsta fettstrimmorna)
Kalkonbröst
Varmrökt lax
Varmrökt makrill
Ägghalvor med rom (peta bort gulan och undvik tubkaviar som innehåller mycket socker)

Potatissallad gjord med olivolja (undvik potatissallad gjord på tubmajonnäs – den innehåller nämligen socker)

Brunkål
Rödkål
Jordärtskocksgratäng

Knäckebröd, Vörtbröd, Kavring (Hoppa över smöret och ta en skiva ost på)

Yoghurtbaserade såser är toppen

Dessert – Var sparsam – julen är lång…
Mörk choklad – minst 70% kakao
Torkad frukt/nötter
Dadel/päronsallad m. ädelost och hackade valnötter
Fruktsalsa


TESKEDSPORTIONER
Sill – gäller all sill (senapssill, klassisk inlagd sill, citron- och svartpepparmarinerad sill, saffranssill, kanel och lingonsill samt dragonsill)
Sillsallad
Gravad lax med hovmästarsås
Kallrökt lax
Laxmousse (rökt och gravad)
Cognacsgravad lax och rökt lax

Senap – undvik eftersom det är mycket socker i senap

Prinskorv
Köttbullar
Revbensspjäll
Leverkorv
Salamikorvar/Chorizosalami/Tryffelsalami
Janssons frestelse
Potatisgratäng

Rödbetssallad

Lantpaté
Julpaté
Pressylta
Edamerost/Västerbotten

Risgrynsgröt m. saftsås
Julgodis/godis
Äggost med varma björnbär
Ris á la malta
Panacotta med tillbehör


Glöm inte bort att det är en kort period av ditt liv som du går ned i vikt och då måste du vara fokuserad och noggrann. När du senare ”bara” ska behålla din vikt kommer du att kunna göra fler avstick i din mathållning.

Kämpa på – kan jag, kan du!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar