söndag 20 januari 2008

Jordärtskockssoppa med räkor och lax

Perfekt att förbereda dagen eller veckan innan. Frys in och värm upp i micron på jobbet. Tag med färska räkor och lax. Eller handla det på lunchen så får du några steg till på din stegräknare.

Jordärtskockssoppa med räkor och lax
4 portioner - som varmrätt (8 portioner som förrätt)

1 msk olivolja
100 gram röd lök
200 gram morötter
400 gram jordärtskockor
1 l vatten
2 msk fiskbuljongkoncentrat (el 2st hönsbuljongtärningar)
1 tsk färsk limesaft
1 dl matgrädde
200 gram färdigskalade räkor
100 gram strimlad rökt lax
Bladpersilja eller färsk timjan

Gör så här:
Finhacka rödlöken. Fräs den i olja i en gryta. Skala och skär jordärtskockor och morötter i bitar. Tillsätt vatten och buljongkoncentrat (el tärningar), jordärtskockor och morötter. Koka tills kockorna och morötterna mjuknat - ungefär 20 minuter. Kör soppan slät med en stavmixer eller elvisp. Tillsätt lime och grädde. Låt koka upp och soppan är klar. Lägg räkor och rökta laxbitar i botten på soppskålarna och häll på soppan. Toppa med bladpersilja eller timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig!