torsdag 7 februari 2008

Veckomatsedel - 4 - 2008


Nästan alla middagsrecept och en del luncher kommer från böckerna: ”Våra Bästa GI-recept” och ”GI in the City” med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson


MÅNDAG
Frukost: Keso med fruktsallad (från iTrims receptsida)
Lunch: Laxrulader med sockerärtor, minimorötter och champinjoner
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Orientaliska kycklingbullar

TISDAG
Frukost: Äggröra med tomat och basilika (från iTrims receptsida)
Lunch: Tomatsoppa med champinjoner och alfagroddar
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Räk- och avokadosallad

ONSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrö
Lunch: Varmrökt makrill med sallad Renskavssallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Pinjenötbiffar med ugnsrostad paprika

TORSDAG
Frukost: Omelett med skinka, purjolök och svartpeppar
Lunch: Tonfisksallad
Mellanmål: Valfri frukt blandad med 1 dl keso
Middag: Parmalindad kyckling med auberginchips

FREDAG
Frukost: Keso med fruktsallad (från iTrims receptsida)
Lunch: Sallad med rökt lax
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Halstrad gös med haricot vertes i paprikadressing

LÖRDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med mandelkross
Lunch: Skinkrulader med keso och gräslöksröra
Mellanmål: Makrill i tomatsås
Middag: Fläskfilé med västerbottenquinoa och Karl Johan svamp

SÖNDAG
Frukost: Champinjonomelett med rödlök och paprika
Lunch: Caesarsallad
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Grillad hälleflundra med knaperstekt kotlettbacon (endast 9% fett)

Glöm inte dricka 2,5 liter vatten per dag – minst!

lördag 2 februari 2008

Indisk Kycklingsoppa

Receptet kommer från «Taffel.se»
Receptmakare: Isobel Hadleuy Kamptz
Jag är förvisso inte indier, och eftersom det är jag som komponerat soppan är den som mest indo-ish. Men klar anti-neutrofil-effekt. Nigellafrön och de andra fröna hittar du på Taj Mahal eller Govindas i Stockholm.

Portioner: 2

Ingredienser*
1 näve hackad morot*
1 lök
1 klyfta vitlök
2 stjälkar selleri
1 l kycklingbuljong
2 kycklingfiléer
½ msk vardera av nigellafrön, bockhornsklöver och svarta senapsfrön
1 citron
50 g smör

Gör så här:
Skala och tärna morötterna. Hacka lök, vitlök och selleri. Tärna kycklingfiléerna. Rosta kryddorna i torr panna å medelvärme tills senapskornen byter färg och poppar vildsint. Lägg åt sidan.
Fräs morötterna i lite av smöret i ca 10 minuter på medelvärme. Vänd ner i lökhacket och fräs ytterligare en minut.
Vänd ner i kryddor och buljong och koka upp. Lägg i smöret i bitar och låt alltihop puttra i ca 5 minuter.
Lägg ner kycklingbitarna och sjud ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med pressad citron och salt.

/Jessica
gott gott - jag brukar dubbel sats och frysa in för att kunna ta med till lunch på jobbet

* egentligen är receptet med 3 potatisar istället för morötter och även 1/2 msk korianderfrön - men det tycker jag inte om så det har jag tagit bort.

Yoghurtsås med vitlök och bockhornsklöver

Receptet kommer från «Taffel.se»
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Blad av bockhornsklöver ger en fyllig valnötsmak åt den runda yoghurten. Det är nästan lite magiskt för när du först smakar av yoghurten kommer du att fnysa åt den tama smaken. Men vänta du bara! När den får dra ett tag växer smakerna exponentiellt. Friskt tillbehör till stekt fisk eller med stekta grönsaker som auberginer. Om du inte har bockhornsklöver blir såsen god med 1/2 dl finhackade valnötskärnor. Fräs dem då tillsammans med vitlöken tills de precis fått en aning färg.

Ingredienser
2 vitlöksklyftor
1/2 dl god olivolja
1 1/2 msk torkad bockhornsklöverblad (methi)
4 dl tjock yoghurt (10%)
ev 1/2 tsk krossad torkad chili
1/3 tsk salt

Gör så här:
Hacka vitlöksklyftorna fint. Hetta upp dem tillsammans med oljan. Fräs tills de mjuknat. Smula ner bockhornsklöver och chilin. Rör om. Fräs 1/2 minut. Dra omedelbart kastrullen av plattan om det blir för varmt.
Vänd ner kryddoljan i yoghurten och rör om försiktigt. Smaka av med salt. Låt dra i minst 1/2 timme.

Anm - Den här såsen var supersmaskig till Lax i ugn. Jag rekommenderar starkt denna. PS jag har tagit bort sockret som annars ingår i receptet. DS
/Jessica

Ugnsbakade rödbetor med timjan

Receptet kommer från «årstidernas webbsida»

4 portioner

Ingredienser

600 gr rödbetor, 4-5 timjankvistar, salt och peppar, olivolja,

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 gr. Skala rödbetorna tunt, tunt med en skarp skalkniv eller potatisskalare, som inte tar för mycket av skalet. Tar man bort för mycket av skalet förlorar betorna en del av sin saft. Vänd ihop dem med hackad eller smulad timjan, kryddor och lite olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form. Stek dem mitt i ugnen ca 45 minuter. Stick i dem med steknål eller en skarp kniv och se om de är färdiga; stek annars ytterligare 5-10 minuter. Man kan gärna servera en kall crème fraichesås till, som smaksatts med pressad vitlök och peppar.

Stekt näbbgädda med persilja och citron

Receptet kommer från «årstidernas webbsida»

4 personer

ingredienser
800g färska näbbgäddor i passande bitar (8-12 cm), rågmjöl, citron, olja/smör till stekning,

Gör så här:
Fyll näbbgäddorna med lite persilja, vänd dem i rågmjöl, krydda med salt och peppar och stek dem i olja/smör i 3-4 min. Servera med ugnsrostade grönsaker till.

fredag 1 februari 2008

Veckomatsedel - 3 - 2008


Nästan alla middagsrecept och en del luncher kommer från böckerna: ”Våra Bästa GI-recept” och ”GI in the City” med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson

MÅNDAG
Frukost: Äggröra med tomat och basilika (från iTrims receptsida)
Lunch: Rökta laxrullar med ”småost” (keso- och gräslöksröra) och sallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Kycklingwok

TISDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrö
Lunch: Omelett med champinjoner, rödlök och tomat
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Fröpanerad rödspätta

ONSDAG
Frukost: Omelett med skinka, purjolök och svartpeppar
Lunch: Varmrökt makrill med sallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Italienska köttbullar

TORSDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med mandelkross
Lunch: Tonfisksallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Kycklingfrikassé

FREDAG
Frukost: Omelett med sparris
Lunch: Skinkrullar med ”småost” och sallad
Mellanmål: Valfri frukt blandad med 1 dl keso
Middag: Sesamlax

LÖRDAG
Frukost: Mangosmoothie med linfrö
Lunch: Paprikasallad med rökt lax
Mellanmål: Makrill i tomatsås
Middag: Kalvfärsbiffar

SÖNDAG
Frukost: Jordgubbs- och blodgrapesallad
Lunch: Kebabsallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Räkgryta med chili och aioli

Glöm inte dricka 2,5 liter vatten per dag – minst!