Ingredienser - 4 portioner
8 skivor rökt skinka ( stora skinkskivor)
olivolja
1 vitlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
1 burk keso
salt och svartpeppar
Gör så här - när du vill ha kalla rulader: (tar ca 10 minuter)
Lägg ut skinkan och pensla med olivolja, salta och peppra. Strö över keso, gräslök och vitlök och rulla ihop till rulader. Servera med valfri sallad.
Gör så här - om du vill testa på att värma ruladerna: (tar ca 1 timme)
Knyt om med hushållssnöre eller fäst med tandpetare runt ruladerna. Tillsätt 1 gul lök och 1 vitlök, finhackade, och fräs utan att det tar färg.
Lägg i ruladerna och bryn dem lite lätt runt om. Voila - färdigt.
Ett bra tips att servera till ruladerna, kalla som varma, är ugnsbakade tomater eller en enkel sallad.
Här lägger jag upp alla recept jag lagar - som en itrim-recept-bank. Mitt "kom ihåg": En handflata (utan fingrarna) protein och tre knytnävar grönsaker, frukt och/eller bär. Det är det som gäller just nu. Allt måltider jag äter under dagen skall fördelas på följande sätt: Frukost 30% Lunch 30% Mellanmål 15% Middag 25%.
onsdag 28 januari 2009
Rostbiff med tomat, rödlök och machesallad
Ingredienser - 2 portioner
Skivad rostbiff (en handflata/person)
1/2 rödlök, skivad i halvmånar
1 st avocado, tärnad
5 st coctailtomater, kläm så att tomaterna öppnar sig och kärnhuset kläms ut
1 st röd paprika, fint strimlad (ett tips är att använda osthyveln)
1 påse Machésallad
1 burk keso
Extrapiff
*2 st skivor ananas (på burk)
Gör så här:
Börja med att klämma ut coctailtomaternas innehåll. Blanda samman machésallad, tomaterna, paprikan och löken.
Fördela på tallrikar och lägg avocadotärningar, rostbiff, keso - och för de som vill ha lite extra piff, ananasen - ovanpå.
Smaskelibasker!
Skivad rostbiff (en handflata/person)
1/2 rödlök, skivad i halvmånar
1 st avocado, tärnad
5 st coctailtomater, kläm så att tomaterna öppnar sig och kärnhuset kläms ut
1 st röd paprika, fint strimlad (ett tips är att använda osthyveln)
1 påse Machésallad
1 burk keso
Extrapiff
*2 st skivor ananas (på burk)
Gör så här:
Börja med att klämma ut coctailtomaternas innehåll. Blanda samman machésallad, tomaterna, paprikan och löken.
Fördela på tallrikar och lägg avocadotärningar, rostbiff, keso - och för de som vill ha lite extra piff, ananasen - ovanpå.
Smaskelibasker!
Paprikasallad med rökt lax
Ingredienser - 4 portioner
1 påse spenat
2 st tomater, urkärnade och klyftade
2 st röd paprika, strimlad
2 st gul paprika
1/2 st rödlök
rökt lax (en handflata
Gör så här:
Skär tomater och paprika i skivor och finhacka löken. Lägg spenaten i botten och varva sedan tomat och paprika. Skär den rökta laxen i långa stråk och lägg över salladsblandningen. Strö över finhackad lök och häll över valfri dressing.
1 påse spenat
2 st tomater, urkärnade och klyftade
2 st röd paprika, strimlad
2 st gul paprika
1/2 st rödlök
rökt lax (en handflata
Gör så här:
Skär tomater och paprika i skivor och finhacka löken. Lägg spenaten i botten och varva sedan tomat och paprika. Skär den rökta laxen i långa stråk och lägg över salladsblandningen. Strö över finhackad lök och häll över valfri dressing.
Parmalindad kyckling med auberginechips
Ingredienser - 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 dl trattkantareller, smått skivad
1 dl skogschampinjoner, smått skivad
1/2 dl basilika, hackad
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
salt och svartpeppar
ca 8 skivor parmaskinka
tandpetare
Auberginechips – gör så här:
Skiva två aubergine i tunna skivor och lägg på plåt med smörpapper. Spraya lite (eller pensla) olivolja och salta. 15-20 min på 250°, beroende på tjockleken på skivorna. Sänk värmen till 150° och fortsätt rosta tills du får dem så knapriga du vill ha dem.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Banka ut kycklingfiléerna en aning med hjälp av en kavel. Bryn svamp, lök och vitlök i ca 5 minuter. Fördela svamp- och lökblandningen tillsammans med basilikan på kycklingfiléerna och salta och peppra efter smak. Rulla ihop kycklingfiléerna och använd två st skivor parmaskinka per filé. Fäst allt med hjälp av tandpetare.
Ställ in formen i ca 25 minuter eller tills kycklingen är färdig - dvs genomstekt.
Mumsigt!
4 kycklingfiléer
1 dl trattkantareller, smått skivad
1 dl skogschampinjoner, smått skivad
1/2 dl basilika, hackad
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
salt och svartpeppar
ca 8 skivor parmaskinka
tandpetare
Auberginechips – gör så här:
Skiva två aubergine i tunna skivor och lägg på plåt med smörpapper. Spraya lite (eller pensla) olivolja och salta. 15-20 min på 250°, beroende på tjockleken på skivorna. Sänk värmen till 150° och fortsätt rosta tills du får dem så knapriga du vill ha dem.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Banka ut kycklingfiléerna en aning med hjälp av en kavel. Bryn svamp, lök och vitlök i ca 5 minuter. Fördela svamp- och lökblandningen tillsammans med basilikan på kycklingfiléerna och salta och peppra efter smak. Rulla ihop kycklingfiléerna och använd två st skivor parmaskinka per filé. Fäst allt med hjälp av tandpetare.
Ställ in formen i ca 25 minuter eller tills kycklingen är färdig - dvs genomstekt.
Mumsigt!
tisdag 27 januari 2009
Oxfilé med västerbottenquinoa och svamp
Ingredienser - 4 portioner
1 påse torkad svamp (ex karljohans)
3 dl quinoa
6 dl vatten
salt
1 liten gul squash
olivolja
4 blad savoykål
1 msk hackad färsk timjan
svartpeppar
600 g oxfilé
1 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Lägg karljohanssvampen (eller valfri annan svamp) i blöt i ca 30 minuter. Skölj quinoan noga coh koka i lättsaltat vatten i 13-14 minuter.
Skiva squashen tunt och stek den i olivolkja i någon minut per sida. lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.
Ta upp svampen och kram a ur vätskan. Stek svampen i lite olicolja i en stekpanna i ca 5 minuter. Skär savoykålen i mindre bitar coh stek tillsammans med svampen inågon minut. häll på balsamvinäger och rör om. Tillsätt kokt quinoa och timjan och smaka av med salt och svartpeppar. Stäl låt sidan.
Sjär oxfilén i 2 cm tjocka skivor och stek i lite olivolja 3-4 minuter per sida. Strö på salt och svartpeppar.
Tillsätt ricen västerbottenost till quinoablandningen och fördela blandningen på fyra tallrikar. toppa med några skivor oxfilé och squashskivor.
Mumsa lugnt!
1 påse torkad svamp (ex karljohans)
3 dl quinoa
6 dl vatten
salt
1 liten gul squash
olivolja
4 blad savoykål
1 msk hackad färsk timjan
svartpeppar
600 g oxfilé
1 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Lägg karljohanssvampen (eller valfri annan svamp) i blöt i ca 30 minuter. Skölj quinoan noga coh koka i lättsaltat vatten i 13-14 minuter.
Skiva squashen tunt och stek den i olivolkja i någon minut per sida. lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.
Ta upp svampen och kram a ur vätskan. Stek svampen i lite olicolja i en stekpanna i ca 5 minuter. Skär savoykålen i mindre bitar coh stek tillsammans med svampen inågon minut. häll på balsamvinäger och rör om. Tillsätt kokt quinoa och timjan och smaka av med salt och svartpeppar. Stäl låt sidan.
Sjär oxfilén i 2 cm tjocka skivor och stek i lite olivolja 3-4 minuter per sida. Strö på salt och svartpeppar.
Tillsätt ricen västerbottenost till quinoablandningen och fördela blandningen på fyra tallrikar. toppa med några skivor oxfilé och squashskivor.
Mumsa lugnt!
Skagensallad med avokado
Ingredienser - 2 portioner
1 dl crème fraiche
1 msk majonäs
1 tsk senap (gärna dijon)
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
100 g skalade räckor
100 g kräftstjärtar (eller kallrökt lax)
salt och peppar
avokado
Gör så här:
Blanda crème fraiche, majonäs, senap och örer i en bunke, Hacka räckor och kräftstjärtar och blanda med röran. Smaka av med salt och peppar. Skala och skär avokadon i bitar. Fördela avocadobitarna på tallrikar, lägga skagenröran ovanpå och toppa med rosade pumpafrön.
1 dl crème fraiche
1 msk majonäs
1 tsk senap (gärna dijon)
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
100 g skalade räckor
100 g kräftstjärtar (eller kallrökt lax)
salt och peppar
avokado
Gör så här:
Blanda crème fraiche, majonäs, senap och örer i en bunke, Hacka räckor och kräftstjärtar och blanda med röran. Smaka av med salt och peppar. Skala och skär avokadon i bitar. Fördela avocadobitarna på tallrikar, lägga skagenröran ovanpå och toppa med rosade pumpafrön.
Veckomatsedel - 3 - 2009
MÅNDAG
Frukost: Keso med fruktsallad
Lunch: Laxrulader med sockerärtor, minimorötter och champinjoner
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Orientaliska kycklingbullar
TISDAG
Frukost: Äggröra med tomat och basilika
Lunch: Tomatsoppa med champinjoner och alfagroddar
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Räk- och avokadosallad
ONSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrö
Lunch: Skagensallad med avokado
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Pinjenötbiffar med ugnsrostad paprika
TORSDAG
Frukost: Omelett med skinka, purjolök och svartpeppar
Lunch: Paprikasallad med rökt lax
Mellanmål: Valfri frukt blandad med 1 dl keso
Middag: Parmalindad kyckling med auberginchips
FREDAG
Frukost: Keso med fruktsallad (från iTrims receptsida)
Lunch: Rostbiff med tomat, rödlök och machesallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Grillad hälleflundra med currysquash
LÖRDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med mandelkross
Lunch: Skinkrulader med keso och gräslöksröra
Mellanmål: Makrill i tomatsås
Middag: Oxfilé med västerbottenquinoa och svamp
SÖNDAG
Frukost: Champinjonomelett med rödlök och paprika
Lunch: Caesarsallad, välj mellan kyckling eller scampi
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Salladsfångade hamburgare
Glöm inte dricka 2,5 liter vatten per dag – minst!
Glöm heller inte att ta en extra promenad runt kvarteret innan jobbet, på lunchen och efter jobbet. Då har du gått in minst 3000 steg.
Frukost: Keso med fruktsallad
Lunch: Laxrulader med sockerärtor, minimorötter och champinjoner
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Orientaliska kycklingbullar
TISDAG
Frukost: Äggröra med tomat och basilika
Lunch: Tomatsoppa med champinjoner och alfagroddar
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Räk- och avokadosallad
ONSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med linfrö
Lunch: Skagensallad med avokado
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Pinjenötbiffar med ugnsrostad paprika
TORSDAG
Frukost: Omelett med skinka, purjolök och svartpeppar
Lunch: Paprikasallad med rökt lax
Mellanmål: Valfri frukt blandad med 1 dl keso
Middag: Parmalindad kyckling med auberginchips
FREDAG
Frukost: Keso med fruktsallad (från iTrims receptsida)
Lunch: Rostbiff med tomat, rödlök och machesallad
Mellanmål: 5cm gurka, ½ röd paprika
Middag: Grillad hälleflundra med currysquash
LÖRDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med mandelkross
Lunch: Skinkrulader med keso och gräslöksröra
Mellanmål: Makrill i tomatsås
Middag: Oxfilé med västerbottenquinoa och svamp
SÖNDAG
Frukost: Champinjonomelett med rödlök och paprika
Lunch: Caesarsallad, välj mellan kyckling eller scampi
Mellanmål: Minifruktsallad med 1 apelsin och 5 jordgubbar
Middag: Salladsfångade hamburgare
Glöm inte dricka 2,5 liter vatten per dag – minst!
Glöm heller inte att ta en extra promenad runt kvarteret innan jobbet, på lunchen och efter jobbet. Då har du gått in minst 3000 steg.
Orientaliska kycklingbullar
Ingredienser - 4 portioner
4 kycklingfiléer
2 msk färsk riven ingfära
1 röd chilifrukt, fint hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk japansk soja
2 msk sesamfrön
Gör så här:
Stoppa kycklingfiléerna i en matberedare och mixa till en färs. Lägg över i en bunke och tillsätt ingefära, chili, vitlök, ägg, salt och peppar. Blanda ihop och trä upp färsen på spett och rulla i sesamfrön. Grilla i ugn ca 15 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Smarrigt värre!
4 kycklingfiléer
2 msk färsk riven ingfära
1 röd chilifrukt, fint hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk japansk soja
2 msk sesamfrön
Gör så här:
Stoppa kycklingfiléerna i en matberedare och mixa till en färs. Lägg över i en bunke och tillsätt ingefära, chili, vitlök, ägg, salt och peppar. Blanda ihop och trä upp färsen på spett och rulla i sesamfrön. Grilla i ugn ca 15 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Smarrigt värre!
Het kycklingsoppa
Ingredienser - 4 portioner
2 kycklingfiléer - ca 300-400g
2 liter hönsbuljong
1 tsk torkad chilipeppar
1 tsk japansk soja
1 msk finhackad färsk ingefära
1 dl finstrimlad purjolök
2 dl finstrimlad romansallad
Gör så här:
Finstrimla och förstek kycklingen. Dela upp kycklingen och lägg i botten på skålar tillsammans med purjolök och romansallad.
Värm buljongen försiktigt, till ca 1 1/4 liter av vätskan återstår. Tillsätt chili, soja och ingefära och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Häll upp soppan över kycklingen och servera på en gång.
Wow pow!
2 kycklingfiléer - ca 300-400g
2 liter hönsbuljong
1 tsk torkad chilipeppar
1 tsk japansk soja
1 msk finhackad färsk ingefära
1 dl finstrimlad purjolök
2 dl finstrimlad romansallad
Gör så här:
Finstrimla och förstek kycklingen. Dela upp kycklingen och lägg i botten på skålar tillsammans med purjolök och romansallad.
Värm buljongen försiktigt, till ca 1 1/4 liter av vätskan återstår. Tillsätt chili, soja och ingefära och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Häll upp soppan över kycklingen och servera på en gång.
Wow pow!
Puttanescagryta med kalamataoliver
Ingredienser - 4 portioner
Valfri fisk, 800 g - exempel gös, sej eller torsk
2 vitlöksklyftor
1 torkad chilifrukt - röd
2 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 burk hela tomater
1 dl sockerärtor
salt och svartpeppar
Gör så här:
Tag en djup stekpanna eller gryta. Stek den finhackade vitlöken och chilin i oljan.
Häll i kapris, oliver och tomater. Salta och peppra. Låt koka i 10 minuter. lägg i sockerärtorna och koka i ytterligare 3 minuter.
Lägg ner fiskfiléerna försiktigt och puttra på svag värme - under lock - i 5 minuter. Vänd på filéerna och koka vidare 5 minuter.
Mumsfilibaba!
Valfri fisk, 800 g - exempel gös, sej eller torsk
2 vitlöksklyftor
1 torkad chilifrukt - röd
2 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 burk hela tomater
1 dl sockerärtor
salt och svartpeppar
Gör så här:
Tag en djup stekpanna eller gryta. Stek den finhackade vitlöken och chilin i oljan.
Häll i kapris, oliver och tomater. Salta och peppra. Låt koka i 10 minuter. lägg i sockerärtorna och koka i ytterligare 3 minuter.
Lägg ner fiskfiléerna försiktigt och puttra på svag värme - under lock - i 5 minuter. Vänd på filéerna och koka vidare 5 minuter.
Mumsfilibaba!
Grillad hälleflundra med currysquash
Ingredienser - 4 portioner
4 bitar hälleflundra ca 150g st
1 msk olivolja
2 msk röd currypasta
1 finhackad silverlök
4 strimlade salladslökar
1 liten squash, tärnad
2 äpplen - gärna granny smith
1/2 dl hackad dill
1/2 dl vitt vin
1 dl créme fraîche
salt och krossad svartpeppar
Gör så här:
Förgrilla hälleflundran och värm färdigt i ugnsfast form. Ca 7 min i 150°.
Stek silverlöken i olja och curry tills den börjar att bli genomskinlig.
Tillsätt äpple och squash och när dessa börjar ta färg häll i vin och créme fraîche.
Låt koka upp, tillsätt dill, salt och krossad svartpeppar.
Lägg upp currysquashen i djup tallrik med hälleflundran på. Toppa med pumpafrön.
Smarrigt.
4 bitar hälleflundra ca 150g st
1 msk olivolja
2 msk röd currypasta
1 finhackad silverlök
4 strimlade salladslökar
1 liten squash, tärnad
2 äpplen - gärna granny smith
1/2 dl hackad dill
1/2 dl vitt vin
1 dl créme fraîche
salt och krossad svartpeppar
Gör så här:
Förgrilla hälleflundran och värm färdigt i ugnsfast form. Ca 7 min i 150°.
Stek silverlöken i olja och curry tills den börjar att bli genomskinlig.
Tillsätt äpple och squash och när dessa börjar ta färg häll i vin och créme fraîche.
Låt koka upp, tillsätt dill, salt och krossad svartpeppar.
Lägg upp currysquashen i djup tallrik med hälleflundran på. Toppa med pumpafrön.
Smarrigt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)