Stor pajform – räcker till 8-10 personer
Pajdeg
100 g smör, rumstempererat
2 dl sojamjöl
Fyllning
6 äpplen
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
Gör så här
Blanda snabbt ihop smöret och sojamjölet och smeta ut degen i en stor pajform. Pajdegen har en ganska knasig och seg konsistens. Men det smakar super! Förgrädda pajdegen i 15 minuter på 200° (10 minuter om du har varmluft). Tag ut och lägga på tunna äppelklyftor i ringar tills du inte ser botten längre. Pensla med ägg. Blanda kanel och kardemumma och strö över jämt. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Här lägger jag upp alla recept jag lagar - som en itrim-recept-bank. Mitt "kom ihåg": En handflata (utan fingrarna) protein och tre knytnävar grönsaker, frukt och/eller bär. Det är det som gäller just nu. Allt måltider jag äter under dagen skall fördelas på följande sätt: Frukost 30% Lunch 30% Mellanmål 15% Middag 25%.
tisdag 15 januari 2008
Mandelpaj med Hallonfyllning
Ett kanonenkelt recept - kan med fördel förberedas långt innan.
4 personer
Pajdeg
2 dl mald sötmandel
50 g smör - rumstempererad
Fyllning
1/2 dl hårdvispad grädde
2 dl yoghurt naturell
1 dl frysta hallon
Gör så här
Blanda ihop och "smeta" ut degen i fyra ugsnfasta portionsskålar.
Medans du väntar på att ugnen ska bli varm vispar du grädden - riktigt hårt. Vänder försiktigt ned yoghurten och de frysta hallonen. När de frysta hallonen vänds ned i blandningen så stelnar/fryser det till. Låt stå framme.
Sätt in portionsskålarna i 5 minuter på 200°. Tag ut och låt svalna ngn minut. Klicka på hallonfyllningen och toppa med mynta och mandelspån.
MUMS!
4 personer
Pajdeg
2 dl mald sötmandel
50 g smör - rumstempererad
Fyllning
1/2 dl hårdvispad grädde
2 dl yoghurt naturell
1 dl frysta hallon
Gör så här
Blanda ihop och "smeta" ut degen i fyra ugsnfasta portionsskålar.
Medans du väntar på att ugnen ska bli varm vispar du grädden - riktigt hårt. Vänder försiktigt ned yoghurten och de frysta hallonen. När de frysta hallonen vänds ned i blandningen så stelnar/fryser det till. Låt stå framme.
Sätt in portionsskålarna i 5 minuter på 200°. Tag ut och låt svalna ngn minut. Klicka på hallonfyllningen och toppa med mynta och mandelspån.
MUMS!
Veckomatsedel - 1 - 2008
Glöm inte att dricka 2.5 liter vatten/dag
MÅNDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, 2 skinkskivor i strimlor och tre hackade cocktailtomater, salt och peppar
Lunch: Vitlöksfrästa räkor och musslor på romansallad med vinägrette
Mellanmål: 5 cm gurka - hacka upp den smått och blanda med 1 dl keso
Middag: Köttfärsfylld paprika + valfri sallad
TISDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med linfrön
Lunch: Caesarsallad - men utan krutongerna
Mellanmål: 2dl keso blandat med finhackad röd paprika, gräslök och salt
Middag: Lax i tomatsås med vattenkastanj. (se recept)
ONSDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, champinjoner, finhackad röd paprika och strimlad rödlök
Lunch: Lax i tomatsås... (från middagen igår )
Mellanmål: 2 dl keso med gräslök och lite salt
Middag: Sesamkyckling med champinjoner och sockerärtor + valfri sallad
TORSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med solrosfrön (se recept)
Lunch: Tonfisksallad (utan ägg)
Mellanmål: 1 päron, 10 valnötter
Middag: Kebabsallad (se till att lägga upp det färdigstekta köttet på papper och ta bort det mesta av fettet)
FREDAG
Frukost: Fruktsallad på äpple, banan, päron och hallon
Lunch: Sallad med varm currykyckling
Mellanmål: 2 dl keso med finhackad gurka och lite salt
Middag: Rödspätta med sparris, champinjoner och rödlök
LÖRDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, rökt skinka i strimlor och basilika
Lunch: Caesarsallad med räkor (istället för kyckling) - utan brödkrutonger
Mellanmål: 1 äpple lite blandade nötter
Middag: Älgfärslimpa med auberginechips och sallad
SÖNDAG
Frukost: Hallon och mangosmoothie (se recept)
Lunch: Chili con carne
Mellanmål: Päron och valfria nötter
Middag: Varm rökt makrill med ruccolasallad
Dinkellimpa med äpple och kanel
Receptet kommer från GI in the City - med Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson
Dinkellimpa - 2 limpor
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
2 grovt rivna äpplen
3,5 dl vatten
2 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
Gör så här:
Rör ut jästen i fingervarmt batten. Tillsätt salt, kanel, honung, olivolja, rivna äpplen, linfrö, solrosfrön och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills den lossnar från kanterna i bunken. När man bakar med dinkel ska degen vara ngt lösare än en vanlig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Smörj under tiden en 1,5 liters form med lite olivolja. Ta degen ur bunken och arbeta in det resterande mjölet. Häll degen i formen. Pensla ovansidan med vatten för att få en hård yta och strö lite flingsalt över.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 25 minuter i 225°.
Dinkellimpa - 2 limpor
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
2 grovt rivna äpplen
3,5 dl vatten
2 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
Gör så här:
Rör ut jästen i fingervarmt batten. Tillsätt salt, kanel, honung, olivolja, rivna äpplen, linfrö, solrosfrön och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills den lossnar från kanterna i bunken. När man bakar med dinkel ska degen vara ngt lösare än en vanlig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Smörj under tiden en 1,5 liters form med lite olivolja. Ta degen ur bunken och arbeta in det resterande mjölet. Häll degen i formen. Pensla ovansidan med vatten för att få en hård yta och strö lite flingsalt över.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 25 minuter i 225°.
Dinkellimpa
Receptet kommer från GI in the City - med Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson
Dinkellimpa - 2 limpor
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
7 dl ljust dinkelsikt
25 g jäst
1 tsk socker (för jäsningen)
6 1/2 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
2 dl dinkelkorn
1 dl solrosfrön
Gör så här:
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en liten grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
Rör ner salt, olivolja, dinkelkorn, solrosfrön, och resten av vattnet. Knåda degen väl och låt jäsa 40 minuter. Häll degen i tv smorda 1 1/2liters brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 10 minuter i 250°, sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter.
Dinkellimpa - 2 limpor
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
7 dl ljust dinkelsikt
25 g jäst
1 tsk socker (för jäsningen)
6 1/2 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
2 dl dinkelkorn
1 dl solrosfrön
Gör så här:
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en liten grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
Rör ner salt, olivolja, dinkelkorn, solrosfrön, och resten av vattnet. Knåda degen väl och låt jäsa 40 minuter. Häll degen i tv smorda 1 1/2liters brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 10 minuter i 250°, sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter.
Baka GI-bröd
Receptet kommer från "Feminas lilla smala" - bilaga till nr 5, 2005
2 små bröd
2 dl havregryn
2 1/2 dl sammalt grovt rågmjöl
1dl solroskärnor
2 dl sojamjöl
2 dl glutenmjöl
2 tsk salt eller seltin
50 g jäst
ca 5 dl vatten
4 msk kallpressad rapsolja
100 g hackade valnötter
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, utom valnötterna, i en skål. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen i det. Blanda ner degvätskan och oljan bäl bland de torra ingredienserna. Arbeta degen mjuk och smidig. Tillsätt ev lite mer vatten om det är för torrt, men degen ska vara ganska fast. Tillsätt valnötterna och låt jäsa under ren duk i 30 min.
Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela och forma till 2 bröd. Lägg bröden i brödformar, 1 1/2liters, och låt jäsa i 20 min.
Ställ in i nedre delen av 210° varm ugn och grädda i ca 40 min. Låt svalna på galler.
Hittar du inte alla ingredienser i vanliga affären hittar du dem säkert i hälsokostaffären.
2 små bröd
2 dl havregryn
2 1/2 dl sammalt grovt rågmjöl
1dl solroskärnor
2 dl sojamjöl
2 dl glutenmjöl
2 tsk salt eller seltin
50 g jäst
ca 5 dl vatten
4 msk kallpressad rapsolja
100 g hackade valnötter
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, utom valnötterna, i en skål. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen i det. Blanda ner degvätskan och oljan bäl bland de torra ingredienserna. Arbeta degen mjuk och smidig. Tillsätt ev lite mer vatten om det är för torrt, men degen ska vara ganska fast. Tillsätt valnötterna och låt jäsa under ren duk i 30 min.
Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela och forma till 2 bröd. Lägg bröden i brödformar, 1 1/2liters, och låt jäsa i 20 min.
Ställ in i nedre delen av 210° varm ugn och grädda i ca 40 min. Låt svalna på galler.
Hittar du inte alla ingredienser i vanliga affären hittar du dem säkert i hälsokostaffären.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)